(This information is only in swedish, sorry)
För dig som jobbar med en kommersiell webbsajt kan dessa nyckeltal förmodligen vara av stort intresse. Man kan använda dessa nyckeltal till en hel del, framförallt är de indikationer på vad som händer i sajten och väldigt intressanta saker att följa under en längre period. De är oumbärliga för styrelsearbete och analys av marknadsaktiviteter och liknande för att få bekräftelse på att åtgärder ger resultat och uppnår uppsatta mål.
Trafiktal i branschen
Dessa nyckeltal är allmänt kända på internet och många sajter redovisar dessa öppet på t.ex. KIA index, sis-index osv. Man kan blanda dessa och få fram intressant fakta, t.ex. hur många sidvisningar per besök genom att dividera sidvisningar med antal unika besök.
- Unika besökare per vecka
– Antalet olika webbläsare som besökt en sida under en vecka.
– Standarden i Sverige är per vecka, utomlands mäter man per månad.
– Siffran är oftast högre än antal fysiska personer då en person normalt har minst 2 webbläsare man surfar med, 1 eller fler på jobbet och 1 hemma. Men det spelar ingen roll hur exakt det relaterar till fysiska personer så länge alla sajter mäter och redovisar lika, då kan man jämföra sajter med varandra.
– Detta nyckeltal blir väldigt intressant om du segmenterar på medlem/icke medlem - Sidvisningar
– Detta är aktiviteten på sidan som en besökare genererar, varje klick för att navigera sig runt på sajten skapar oftast en sidvisning.
– Att ha högt antal sidvisningar per unik besökare är bra och något som alla strävar efter då det bekräftar att man har en intressant sida som får människor att stanna kvar och fördjupa sig mer.
– Sociala webbplatser har extremt höga sidvisningar per unik besökare, det kan t.ex. vara helt normalt med ett genomsnitt på 60 sidvisningar per besök. - Antal besök/sessioner per vecka
– Hur många gånger man går in från samma webbläsare under en vecka.
– Om denna siffra är högre än antalet unika besökare är det positivt för då har man en gummisnoddseffekt som gör att folk vill gå in på sidan ofta.
– Ju fler besök per vecka desto mer möjligheter har du att sprida olika annonser till samma besökare.
Kapitaliseringsgrad
När man börjar räkna på hur mycket man kan tjäna på en sida behöver man ett speciellt nyckeltal som jag har tagit fram och använt i min roll som entreprenör väldigt framgångsrikt.
- Intäkt per besökare (årsomsättning / unika besökare för en typisk vecka)
Detta nyckeltal kan man få fram på nästan vilken sajt som helst i Sverige (eftersom årsomsättning finns hos bolagsverket och unika besökare på indexlistorna) och är därför ett bra index på hur du ligger till jämfört med konkurrenterna. Ett lågt värde är under 10:- och det kan vara svårt att finansiera tjänsten då, och högt anses vara 100:-. Allt över 30:- kan ha en god affärsmodell med möjliga vinster i bolaget.
Sälja/köpa annonsutrymme
Det finns lite kostnadstal man använder i branschen som är bra att känna till
- CPM (Cost per mille)
– Kostnaden för 1000 exponeringar/sidvisningar.
– Allmänmedia ligger på ca 10:- medan en nischad sajt kan hålla 50:-
– Oftast frekvensstyr man detta tal så att man visar högst 3 exponeringar per besökare, då sprider man övriga exponeringar på andra människor. - CPC (Cost per click), även kallad PPC (pay per click)
– Kostnaden per klick
– Kan vara från några ören till 100:-
– Detta betalsystem används framgångsrikt av Google Adwords - CPA (Cost per action)
– Kostnaden per genomförande som t.ex. en order i en webbshop eller en registrerad medlem och liknande
– De fasta kostnaden brukar variera från 3:- och uppåt
– Rörlig kostnad är procentuell del av orderns totalkostnad, kan t.ex. vara 2%
Ett svar på ”Financial ratio”
[…] Nyckeltal för webbsajter [hogberg.net] 0 poäng | Postat maj 21 av Erik Starck […]