Kategorier
Blogginlägg

The Tipping Point eller Momentum

Som internetentreprenör ryker man ganska snabbt ihop med uttrycket ”the tipping point” (som för övrigt är titeln på den bok som beskriver de avgörande tillfällena i en företags utveckling) eller ibland momentum. I min värld som internetentreprenör är det tillfället när något avsevärt händer och jag syftar till det positiva, dvs när sin företagsidé tar fart nästan av sig själv.

Jag har fått en del erfarenheter av detta och har dragit egna slutsatser kring fenomenet som jag i min tur använder som viktiga beslutsunderlag i olika sammanhang. I svenska mått mätt finns det faktiskt några nyckeltal inom varje område kring ”the tipping point”/momentum och jag går här igenom varje.

Sociala nätverksfaktorn – 10 000 aktiva medlemmar (per vecka)

För dig som bygger en community är 10 000 aktiva medlemmar ett avgörande mål som kan lyfta din idé vidare viralt av sig själv. Jag baserar detta på att om du har en ganska bra lösning/funktion som folk i allmänhet tycker är värt att sprida till sina vänner så räcker alltså den kritiska massan 10 000 för att du ska lyckas.

Efter det här målet ska din sajt alltså växa av sig självt, andra medlemmar marknadsför dig och du ska se hur massan bara växer och växer av sig självt, oftast i en logaritmisk ökning – du har då uppnått ”The tipping point” för viral spridning, GRATTIS.

Man kan dra lite olika slutsatser från detta, t.ex. om du redan har 30 000 medlemmar som delvis är aktiva men tillväxten av medlemmar ökar inte, då har du förmodligen inte nått ända fram, det finns ingen Wow-känsla med din lösning. Fokusera på att ändra segelriktningen(ändra paketeringen, justera inriktningen, byt budskap, ändra produkten eller vad det är som inte ger Wow-känslan) och gör det blixtsnabbt när du fortfarande har kontakt med dina 30 000 medlemmar. Förmodligen har du bara 1 chans så gör om och gör rätt.

Bästa avkastning – minst 150 000 unika besökare/vecka

Affärsmodellen (dot.com modellen) brukar inte få full effekt om du inte uppnått en intressant räckvidd för annonsörer. Har du minst 150 000 unika besökare/vecka kan du ta betalt i marknadsvärde för t.ex. exponering/CPM. Har du mindre besökare är det svårare att attrahera kampanjer som betalar bra, mediabyråer som har behov att nå ut till många och annonsörerna som vill få effekt av sina kampanjer.

Det här är viktigt att förstå i prognosarbete och framtida avkastningar, speciellt om du ska räkna på vad något är värt i framtiden så kan antalet besökare vara helt avgörande.  Jag räknar t.ex. väldigt försiktigt med 5-10 kr per CPM innan ”The tipping point” och drar till med 30-50 kr / CPM när det är över. Historiskt sett har jag haft väldigt bra prognoser för detta, sedan ska man naturligtvis ta hänsyn till hur många % av utrymmet som går att sälja samtidigt, hur nischat området är, frekvens och andra faktorer som kan vara avgörande.

En överoptimistisk prognos är att i en startup räkna på att med 50 000 unika besökare/veckan sälja till värden av 30kr CPM, man ska därför vara försiktig med det. Det är faktiskt lite orättvist, för de som har många besökare har alltså lättare att ta rejält betalt för sitt utrymme och vi internetentreprenörer får slåss om småslantarna i början av affärsidén.

PR och viral mediaspridning – minst 10 mediaintressanta fakta/år

Har du skapat en affärsidé som samlar på fakta i din nisch så kan du sitta på unik information som kan användas för media. Sådan information kan vara vanor, statistik, händelser eller annat medialt intressant. Om du publicerar minst 10 mediaintressanta artiklar/information så kan du få igång en massa positiva effekter med din affärsidé som t.ex. att du omskrivs positivt i mediakanaler som är i din målgrupp utan att det kostar dig en enda krona i annonspengar. ”The tipping point” i det här fallet infaller när mediakanalerna känner till dig och själva vänder sig till dig för att skriva artiklar/reportage osv.

Om man bara sporadiskt skickar en pressrelease eller lite tips till relevanta tidningar/media så ger det ingen långsiktig marknadseffekt och du kommer ha svårt att uppnå något avgörande tillfälle då media söker upp dig istället.

Ett bra exempel på denna effekt hade jag med Bröllopstorget, jag skickade regelbundet ut statistik om de populäraste kyrkorna som brudpar ville gifta sig i, jag satt också på färskare statistik än SCB kring hur många som gifter sig i Sverige per år – vi visste till  och med hur många som kommer att gifta sig nästa år i förväg pga hur vår tjänst fungerade. Det fanns massor av matnyttig information som gjorde att det var mer en regel än undantag att journalister ringde till oss för att få information om senaste trenderna och liknande, speciellt i bröllopstider runt sommarmånaderna.

Sammanfattningsvis

För att kunna dra rätt slutsatser och förstå vilka effekter saker och ting har när man bygger en internetsajt så är det också viktigt att känna till ”The Tipping Point” för varje område/kanal man jobbar med. Genom att förstå ingredienserna som kan skapa avgörande tillfällen i företagets utveckling kan man också bemästra och utnyttja det i sin entreprenörsroll väldigt framgångsrikt.

2 svar på ”The Tipping Point eller Momentum”

Tack för en riktigt bra blogg med många intressanta inlägg.

När du skriver om att publicera intressant information menar du då att publicera dem direkt på hemsidan för eller att använda den informationen i pressreleaser?

Tack tony!

Jo, både och är att föredra. Unik fakta och statistik på hemsidan är t.ex. väldigt bra för din sajt som då blir en långsiktig källa (möjlighet att på sikt bli refererad till i bloggar, tidningar, Wiki osv), sådant älskar Google. En pressrelease om samma information är istället kortsiktig, den ger dig puff för tillfället men består inte på samma sätt i längden. Dock är fortfarande en pressrelease ett bra alternativ speciellt om du själv jobbar fram en egen sändlista av redaktioner/kontaktpersoner som du anser är relevanta för din produkt/tjänst.

Stängt för kommentering.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.