Kategorier
Blogginlägg

SWDC 2009 – för webbsfären av webbsfären

Igår var jag med på konferensen SWDC 2009 som Dataföreningen ordnade i Kista Science Tower. Jag kom dit för att de hade en imponerande talarlista och det var kul att dessa personer ville ställa upp på ett sådan här event i Sverige.

Detaljer om programmet hittar du på natverk.dfs.se/SWDC_2009 men det var bara två som jag tyckte var extra intressanta att lyssna på och som jag fick tillfälle att prata med själv vilket var kul.

Jag gillade starkt Dylan Schiemann (VD på Sitepen och grundare till Dojo) som gjorde en presentation om Dojo och Comet som är en intressant kombination för att lösa problemet med HTTP. Istället för att använda push-teknik eller hålla trådar öppna i servern för att hantera informationsflöden (typ chatt) så kan man använda Comet som tillsammans med Dojo gör det busenkelt (med några enstaka rader HTML-kod) kan få väldigt avancerade funktioner som är väldigt svåra att lösa med vanlig HTTP.

Dylan berättade för mig att Dojo används oftast i lite tyngre/större applikationer av många företag och det kändes väldigt positivt eftersom jag själv valde Dojo för vårt senaste projekt just av dessa själ. Jag frågade också hur stabilt deras API för att rita på ett Canvas var och han meddelade glatt att det var fit for fight, alltså helt duglig för kommersiellt bruk. Denna funktion används bl.a. av deras ”Charting”-widgets och fungera på alla platformar. Tydligen så används HTML 5 Canvas, Flash, Silverlight eller VRML beroende på vad som är tillgängligt och vilken webbläsare som används, så som webbutvecklare har man bara ett API och det funkar överallt. Jag har nämligen tittat på detta för att hantera vårt 2D och 3D-verktyg där man ska gå omkring virtuellt för att titta hur olika möbler fungerar i sitt hem – direkt i webbläsaren.

En annan person som jag såg fram emot att få träffa var Theresa Neil, hon var användar-gränssnitts ”expert” och har jobbat med flera stora amerikanska bolag för att få mer funktionella webbplatser. Hon visste verkligen mycket på det här området, och jag frågade henne om hur viktigt det var att hantera ”Bakåt”-knappen i webbläsaren eftersom alla nu jobbar med AJAX som i grund och botten är en konflikt med att hantera historik i webbläsaren. Hon refererade direkt till undersökningar som gjorts på området, bl.a. av Google att detta var ett ”Non issue” dvs irrelevant av den enkla anledningen att AJAX-gränssnitten ska göras så självklara att man inte har några behov att gå tillbaka inom ”applikationen”. Hon menade att man eftersträvar gränssnitt som liknar applikationer i operativsystemet och där existerar inte ”Bakåt” funktionen. Hon rekommenrade därfrör att inte lägga ner några tid och resurser för att lösa ”Bakåt” knappen, utan man skulle hellre lägga denna tid på att göra ett bättre AJAX gränssnitt. Goda råd, när jag tänkte efter stämde det fullständigt med mina erfarenheter – konstigt att man själv inte såg det ur det perspektivet från början.

En viktig detalj som Theresa påpekade för webbutvecklare var att det fanns redan utarbetade bästa principer för hur ett användaggränssnitt ska göras med AJAX, stora bolag som Google med bl.a. sin populära GMail (AJAX) har redan plöjt ner en massa resurser på att ta fram bästa lösningarna. De finns publicerade och Theresa lovade att lämna över presentationen till han som skötte webbsidan på ovan angivna länk, så den kommer väl upp där om några dagar förhoppningsvis.

Sammanfattningsvis tyckte jag konferensen var givande för mig.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.