Sverige är nu inne i en mediarevolution där alla stora internetsajter ser en stagnerad och sjunkande trafik från desktop (traditionella datorer) enligt senaste trafikanalysen.
Så vart har användarna tagit vägen då, jo mobilerna såklart och då inte bara appar utan faktiskt till största delen mobilsurf. På många sajter ser man nu att 1/3 av all trafik kommer från mobila enheter (gröna pajbiten i illustrationen på en av mina sajter). Men det är ingen förändring som är långsam direkt, utan det sker med otrolig takt och det skulle inte förvåna mig om majoriteten av alla besökare kommer från mobila enheter innan 2013 slut.
Det är faktiskt lite svårt att greppa eller förstå vad som håller på att hända, men hela mediakartan i Sverige håller på att ritas om. Det här påverkar sajter med .com modeller (de sajter som attraherar besökare och sedan tjäna pengar på annonser som exponeras mot dessa) såsom www.familjeliv.se , www.byggahus.se m.fl. Man måste tänka om och basera affärsmodeller på de tjänster man har för mobilerna istället i första hand. De som inte klarar av att ha gjort det innan 2013 slut ligger riktigt risigt till.
Men faktum är att det inte alls är lika enkelt att tjäna pengar på mobiltjänster ur ett .com perspektiv, dvs att sälja annonsytor i en mobil på samma sätt som man gör på desktop av olika anledningar. Det ena är att ytan är betydligt mindre och annonsörer betalar oftast storleken på annonsytan = betydligt mindre pengar. Det andra är att användaren tycker det är ännu mer störande då annonsytan då upptar den största ytan i det lilla fönstret man har till förfogande. Den tredje är att annonserna kan inte längre ta de mängder resurser som de gjort med de levande flash-baserade annonserna på desktop. Resultatet är inte bra för någon part. Att föra över en .com affärsmodell på mobila enheter är ett effektivt sätt att få tjänsten att självdö.
Många tror att Appstore och Google Market är lösningarna alla väntat på, men så är inte fallet för .com företag. Utmaningen för dessa företag är ju att försöka få så många att installera sin app, och skulle man då ta betalt för att kunna installera appen har man redan utestängt den största målgruppen. Det spelar ingen roll om man gör en justering och tänker att man tar betalt med hjälp av ”in-app purchases” dvs i efterhand när man använder appen eftersom det måste redovisas redan innan man installerar appen. Dessutom kan man ställa in att bara visa appar som är helt gratis och utan köp-möjligheter inuti och trenden är tydlig att detta uppskattas mer av användarna.
Dessa affärslösningar som i största delen handlar om mikrobetalningar fungerar faktiskt riktigt bra för enskilda utvecklare och projekt och främst då spelmarknaden. Systemet är helt enkelt optimerat för att ge största kakan till utvecklaren utan mellanhänder och i många fall har detta varit extremt framgångsrikt för alla parter.
Men om vi återgår till .com modellen där man inte tar betalt av användaren så måste man nu helt tänka om. Om man då istället frångår sin traditionella affärsmodell så finns det däremot en hel del andra lösningar att basera den nya mobiltrenden på. Jag har fullt av lösningar för detta och jag märker att alla företagare jag pratar om detta med blir uppriktigt förvånade över att dom inte tänkt på det som jag föreslagit. Dessa lösningar kommer jag att fokusera en hel del blogginlägg framöver på där jag ska berätta om egna erfarenheter och framgångsrika kunder.
Med anledning av mobiltrenden så har jag också helt bytt fokus till att tänka ”mobile first” i mitt entreprenörsskap, dvs alla nya projekt och engagemang ska i första hand vara ämnad för mobila enheter. Som alltid, jag har en teknisk synvinkel på detta så det kommer handla mycket om system och olika effekter med tillhörande problem. Stay tuned….
Ett svar på ”Affärsmodell för desktop vs mobiler”
Intressant inlägg. Tack!