Kategorier
Blogginlägg

Följsam webbdesign istället för responsiv webbdesign

Tekniken att designa en hemsida som även passar mobila enheter ska nu heta ”följsam webbdesign” enligt Svenska datatermgruppen. Vad man menar med följsam webbdesign är en ny designteknik baserat på CSS3 och möjligheten att stila upp efter enhetens format eller skärmstorlek som går under den engelska hajpade termen RWD (Responsive Web Design).

Följsam webbdesignProblemet är att vi i Sverige redan för ett år sedan etablerat termen responsiv webbdesign som en svengelsk motsvarighet och som webbutvecklare och designer använder för att beskriva mobilanpassningen på sidan (se källa här, här, här här, här osv). För att förvirra ännu mer så är ordet ”responsiv” en svensk term som webbutvecklare använt för att beskriva hur man gör för att snabba upp en sida med hjälp av ajax, css sprites, web 2.0 osv. Så en responsiv webbdesign kan faktiskt betyda två saker, antingen handlar det om en sida designad för att ge snabb feedback på klick, eller så kan det vara den senare tekniken att designa med CSS 3 för mobila enheter. Om en designer pratar om responsiv webbdesign så handlar det helt klart om RWD, men en webbutvecklare kan mena snabbheten.

Följsam webbdesign är däremot en helt ny oanvänd term för att då beskriva RWD-tekniken. Men för mig som är teknisk inriktad så tolkar jag följsam mer som en annan teknik som kallas för ”fluid” eller ”liquid” på engelska och är en tredje teknik att istället för en fast bredd på hemsidan designa med relativa mått så att man utnyttjar 100% av webbläsarens storlek (kontra en fast centrerad yta i mitten, se webbdesignens historia här). En ”fluid” design fungerar bra mellan olika skärmstorlekar på en desktop-dator men fungerar mindre bra på en mobil enhet. Problemet är att man kanske vill öka storleken på texten men minska fönstret bredd på en mobil enhet för att det ska bli bättre läsbarhet och förminska bilder eller kanske till och med ta bort dom där pga platsbrist. Sådant hör till den mer moderna RWD-tekniken.

Det finns ett vidare problem med att göra sig tydlig med vad man menar i den här branschen och speciellt när det handlar om designers och webbutvecklare som måste kunna arbeta tillsammans. Det är ytterst viktigt att använda samma terminologi annars kan det kosta både mycket extra tid och pengar för att göra om. Pga att det finns en branschetablerad term på detta (responsiv webbdesign) så tycker jag att man ska fortsätta använda den, trots att ordet responsiv tidigare används flitigt hos webbutvecklare. Men responsiva webbplatser (tekniken att göra dom snabba med hjälp av sprites och ajax) var på tapeten pre 2012, det är så vanligt idag att det är inbyggd i alla populära CMS-system och inget man behöver beskriva mer av.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.